Két keréken könnyebb

Hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Segway, amely sikerét annak köszönheti, hogy akár nagyobb távolságokat is be lehet járni vele. Kiránduláskor, városnézéskor, de akár egy munkahelyen is hasznos társ ez a kétkerekű közlekedési eszköz.

S hogy mi is az a Segway?

Kétkerekű jármű, mégsem hasonlít a biciklihez, ráadásul önegyensúlyozó és elektromos hajtású, tehát használata semmiféle erőkifejtést nem igényel használójától. Tulajdonképpen akkor jelenthet igazi segítséget, ha nagyobb távokat szeretnénk bejárni, például kiránduláskor és városnézéskor. A gép statikus, függőleges állását a kerekek közötti alvázba beépített elektromos motorok biztosítják.

Az egyensúly megtartása és az irányítás a motorokon keresztül két beépített számítógép vezérlésének köszönhető, amelyek giroszkópok és szenzorok működtetésével másodpercenként százszor is korrigálják a gép helyzetét. Használója úgy irányíthatja az eszközt, hogy a testsúlyát előre, illetve hátra helyezi, a kormányt pedig jobbra vagy balra dönti. A Segway két elektromos motorral rendelkezik, amelyek húsz kilométeres maximális sebességet tudnak teljesíteni.

Ennek az ügyes kis járműnek rendkívül sokrétű a felhasználási területe, hiszen alkalmazhatjuk különféle munkák elvégzéséhez, valamint a turizmusban betöltött szerepe is egyre nagyobb. Nem ritka, hogy rendőrök és biztonsági őrök is Segway-t használnak a járőrözéshez, valamint egyre több városban figyelhető meg az idegenvezetés és városnézés ezzel a praktikus eszközzel.

Érdemes tudni, hogy a Központi Közlekedési Felügyelet nem minősítette járműveknek a Segway-eket, így aki használja, gyalogosnak tekinthető. Az eszköz tehát járdán, sétautakon, kerékpárúton és sétálóutcában minden további nélkül használható, ám közúton nem közlekedhetünk vele. Velünk ellentétben Kanadában és az Egyesült Államokban a Segway-ekre vonatkozó szabályozások államonként eltérőek, így van ahol lehet közlekedni vele a közúti közlekedésben, de a helyi önkormányzatok egyes területeken korlátokat szabnak használatában. A készülék megtervezése Dean Kamen amerikai mérnök géniuszából pattant ki, és jelenleg is a Segway Inc. gyártja az amerikai New Hampshire-ben. Eredetileg Ginger illetve IT néven kezdték el gyártani. Érdekesség még, hogy a Dean Kamen által létrehozott első giroszkópos járművet, az iBOT kerekesszéket Fred Upstairs-nek nevezték el, mert tudott közlekedni a lépcsőkön is. A Segway megjelenését nagy várakozások előzték meg, majd 2001 december harmadikán mutatták be először New York-ban.